Falske profeter

Lysandagt i Natkirken på Strøget, Helligaandskirken 2013-07-19Gentileza_Brazilian_Prophetess
ved pastor Marlene Evensen

Bøn (om befrielse):
Lad mig smage din godhed hver morgen,
for det er dig, jeg sætter min lid til.
Vis mig din vilje med mit liv,
for det er dig, jeg ønsker at følge.
Frels mig fra mine fjender, Herre,
for det er hos dig, jeg har søgt tilflugt.
Lær mig at gøre din vilje,
for det er dig, der er min Gud.
led mig ved din gode ånd
til et sted, hvor jeg kan leve i fred.
Frels mig, Herre, for din æres skyld,
hjælpe mig for din godheds skyld.
Uskadeliggør alle mine fjender,
for jeg er din tjener.
Tekst:
Dette hellige evangelium skriver evangelisten Matthæus: Jesus sagde: »Tag jer i agt for de falske profeter, der kommer til jer i fåreklæder, men indeni er glubske ulve. På deres frugter kan I kende dem. Plukker man druer af tjørn eller figner af tidsler? Sådan bærer ethvert godt træ gode frugter, og det dårlige træ dårlige frugter. Et godt træ kan ikke bære dårlige frugter, og et dårligt træ kan ikke bære gode frugter. Ethvert træ, som ikke bærer god frugt, hugges om og kastes i ilden. I kan altså kende dem på deres frugter. Ikke enhver, som siger: Herre, Herre! til mig, skal komme ind i Himmeriget, men kun den, der gør min himmelske faders vilje.« Matt 7,15-21

Refleksion:

Hver gang du trækker vejret
hver gang du bevæger dig,
hver gang du bryder et bånd
hver gang du går et skridt –
holder jeg øje med dig.

Hver dag,
hvert ord, du siger,
hvert spil, du spiller,
hver nat,
holder jeg øje med dig.

Jeg vil have dig til at se,
at du tilhører mig.
Mit hjerte gør ondt
ved hvert skridt, du går væk fra mig.

Hver gang du bevæger dig
hver gang du bryder de løfter, du har givet
hvert smil, du faker
hver ret, du holder på,
så holder jeg øje med dig.

Det lyder som noget af et mareridt, ikke sandt?
Som en stalker, der forfølger en fra et tidligere forhold.
Man kan høre, at der er noget, der er helt forkert.

Hvordan kan vi vide, om nogen eller noget vil os noget godt, eller er på vej til at lede os vild?

Hvis nogen vil tage penge for noget, som er gratis, kan vi godt blive mistænksomme.

Hvis nogen lover os magten over at kunne få noget, som vi godt kunne tænke os, men at vi skal gøre noget, som vi ikke bryder os om, for at få det ”noget”, så er der noget galt. Især når vi godt ved, at vi egentlig helst vil have på ærlig vis.
Hvis der altid er en lille pris – bare 5 %, for at få det, som vi gerne vil have – så er der noget, der er galt. Helt galt.

Kender i de der små stjernekikkerter, som man fik som barn, som man kunne kikke op imod lyset med og dreje rundt på? Når man kikker ind i den magiske verden med små glasstumper, der bliver skubbet rundt i fascinerende mønstre i alle mulige farver – så må man kikke med det ene øje og lukke det andet øje i, for at kunne have sin opmærksomhed omkring at opleve fortryllelsen i kikkerten.

Det er det, som sker, når noget er forkert. Når nogen vil lokke os bort fra virkeligheden og fange os ind i et magisk spil, som ikke har noget med at være i en god verden at gøre.

Jo jo. Det er skønt at se i stjernekikkerten, og det er ganske i orden at gøre det – jeg elsker det stadig, fordi det er en af de mange veje til at forundres over Guds skaberværk.

Men hvad er det så, jeg vil fortælle med den stjernekikkert?

Jeg tænker på glasstumperne, som minder mig om det ituslåede troldspejl fra ”Snedronningen” af H.C. Andersen. Her lod den onde Snedronning spejlet slå i stykker – og et spejl, der er gået i stykker betyder en masse års ulykke – og hun lod splinterne falde ned over jorden, så dem, der fik splinterne i øjnene kom til at bytte rundt på det gode og det onde.

Når man så noget godt, forbandede man det, hvis man havde en sådan troldspejlesplint i øjet, og når man så noget ondt, blev man glad for det.

Men hvis man ikke fik splinten ud – døde man af det, for splinten faldt ned i hjertet med tiden.

Den magiske verden i stjernekikkerten kan sagtens være et skønt billede af en del af skabelsen. Men vi ser kun en lille det og har fokus på den, og bliver fortabt for omverdenen.
Det er det, som vi skal opdage: Når det onde komme til os, bytter det om på vores evne til at se og mærke helheden til kun at se på en enkelt del af helheden – vi kikker med kikkertsyn i stedet for med ”skåleblik”.

Og hvad er så et ”skåleblik”?

Det er den måde at se på, hvor blikket ikke fæstner sig ved et bestemt punkt, men breder sig ud som et ”widescreen”. Vi ser alt det, som øjet kan se, mens hovedet er i ro. Vi kan dreje hovedet og se mere af verden, men vi har ikke fastholdt på et bestemt punkt, og er derfor åbne for at sanse verden og reagere på den.

Vi har mulighed for at vælge dialog fra eller til, og kan flytte os frit i forhold til, hvad vi føler impuls til. Vi er dynamiske og levende.

I Snedronningen skal Kaj lægge et puslespil færdigt, før han kan slippe fri af fortryllelsen. Men han er sat i en umulig opgave, som han ikke selv kan løse. Han er fanget af den onde magt, som lader ham tro, at han selv kan bestemme og være i stand til at løse opgaven. Men han er i færd med at miste livet.

Det er Gerda, hans gamle legekammerat, som kan hjælpe ham, hende, som ikke er ramt af troldspejlets glassplinter og stadig ejer sit rene hjerte. Hun går igennem verden for at finde Kaj, og det er hendes tårer, som varmer kajs hjerte, så splinten falder ud af hans øje, og puslespillet lægges færdig. Forbandelsen er brudt, og de kan rejse hjem til bedstemor, til roserne og deres barndoms tabte land.

En falsk profet vil have noget for det, som er gratis.
En falsk profet giver dig en kikkert til at betragte livet med i stedet for at lade dig se helheden og måske fejlene i det medmenneske, som gerne vil dig noget godt.

Hvordan kan vi skelne det gode fra det onde?

Hvordan vil det lyde, hvis vi lytter til Gud, som fortæller os, at han vil os det bedste – livet – evigheden – befrielsen fra synd og skyld og skam?

Prøv at høre de samme ord igen, som jeg begyndte med at læse op. Lad et være Guds stemme, som nu taler igennem mine ord. Hvordan er den Gud, som taler sådan til os? Er han din Gud?

I hvert åndedrag
hver bevægelse
hver gang, du bryder et løfte
hvert skridt, du tager
er jeg med dig.

Hver eneste dag
i alle dine ord
i alle de måder, du udtrykker dig
hver nat,
ser jeg dig.

I enhver bevægelse
i de løfter, du svigter
ved hvert smil, som dækker over en tåre
når du holder på din ret
er jeg med dig.

Jeg ønsker at få til at se,
at du tilhører mig.
Mit hjerte gør ondt
hver gang, du går væk fra mig.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑